Σε αναζήτηση τεχνολογικών καινοτομιών η Κίνα

Το Πεκίνο θέλει τώρα η Κίνα να μην παράγει μόνο προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αλλά να τα σχεδιάζει κιόλας.

Ο Γου Λούλου ήταν κάποτε ένας απλός αγρότης, που κατασκεύαζε μικρά απλά ρομπότ από εξαρτήματα που έβρισκε στο δρόμο. Υστερα από δύο δεκαετίες προσπαθειών και αποτυχιών, ο κ. Γου απολαμβάνει επιτέλους τους καρπούς των προσπαθειών του.
Ο Γου κέρδισε έτσι το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενων εφευρετών, βραβείο που έδωσε τέλος στις κοροϊδευτικές επικρίσεις των γειτόνων του και επέτρεψε στον πρώην αγρότη να ιδρύσει επιχείρηση 50 εργαζόμενων, που σχεδιάζουν ρομπότ κατά παραγγελία.
Ο κ. Γου έχει ήδη σχεδιάσει πενήντα ρομπότ, στα οποία έδωσε το όνομά του. Το πιο δημοφιλές του μοντέλο, το Wu-32, είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, που τραβά ένα παραδοσιακό κινεζικό καρότσι «ρικσά». Τα χείλη του είναι φτιαγμένα από σφουγγάρι, τα μάτια του κινούνται, όπως και τα αφτιά του. Το ρομπότ μιλά κιόλας, λέγοντας: «Γεια σας. Ο πατέρας μου είναι ο κ. Γου».
Τα δημιουργήματα αυτά έχουν εδραιώσει τη φήμη του κ. Γου, που εμφανίζεται συχνά σε σχολεία και πανεπιστήμια για να εκφωνήσει ομιλίες. Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το πνεύμα καινοτομίας του κ. Γου, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της χώρας.

Γιατί πρέπει να μάθω Κινέζικα;Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα πραγματοποίησε άλματα, αντιγράφοντας κυρίως τεχνολογία από χώρες του εξωτερικού. Αυτό επέτρεψε στην Κίνα να αναδειχθεί σε «παγκόσμιο εργοστάσιο», παράγοντας φθηνά εξαγώγιμα προϊόντα, που τροφοδοτούν με τη σειρά τους τους ταχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σε εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών κατόπτρων έξω από το Πεκίνο, οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της καινοτομίας από το κινεζικό κράτος καθίστανται εμφανείς.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης, όπου δοκιμάζονται τα κάτοπτρα, ώστε αυτά να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά. Ο διευθυντής της επιχείρησης, Τιαν Τζιάνγκ, λέει ότι το κράτος έχει ενισχύσει τις επιδοτήσεις προς τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, προσφέροντας γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές.
Οι επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν, όμως, ότι οι επιδοτήσεις δεν αρκούν να επιφέρουν ατμόσφαιρα καινοτομίας σε μία χώρα, της οποίας η οικονομία παραμένει υπό κεντρικό κρατικό έλεγχο.
Kathimerini με στοιχεία από BBC.

Να γιατί πρέπει να μάθεις Κινεζικά;
ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: