Λίγα λόγια για την κινέζικη γλώσσα

Η Κινέζικη γλώσσα, είναι μία γλώσσα την οποία μιλούν περίπου  το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αποτελείται από

πολλές διαλέκτους οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές η μία από την άλλη. Το επίσημο σύστημα απόδοσης που χρησιμοποιείται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (πίν-γιν) έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.

Αν και η προφορά των κινέζικων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, η σύνταξη είναι πολύ εύκολη γιατί δεν υπάρχουν άρθρα, γένη, πτώσεις, ρηματικοί τύποι.Οι λέξεις αποτελούνται από απλές μονοσύλλαβες λέξεις απ΄ όπου προκύπτουν σύνθετες, π.χ. «τσάου» = μέρα, «νι τσάου» = καλημέρα. Στη κινέζικη γραφή οι απλές λέξεις είναι μόλις 328 ενώ τα ιδεογράμματα είναι πολύ περισσότερα. Ενα ιδεόγραμμα μπορεί να έχει πολλές έννοιες κι αυτό γιατί οι απλές λέξεις είναι λίγες. Πχ.  «πάϊ» μπορεί να σημαίνει άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω….

Στον προφορικό λόγο , η έννοια της κάθε λέξης κανονίζεται όχι από τα συστατικά της στοιχεία, αλλά από την ένταση του τόνου. Η κινέζικη γλώσσα έχει 4 τόνους (ενώ η ελληνική δυο), τις τονιζόμενες και άτονες συλλαβές), π.χ.: “κιό” (τονισμένα) σημαίνει νερό & “κιο” (πιο άτονα) σημαίνει ερωτώ… Η έννοια μιας λέξης καθορίζεται επίσης και από την θέση που έχει η εν λόγω λέξη μέσα στην πρόταση.

Γιατί πρέπει να μάθω Κινέζικα;

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: