Η σουηδική γλώσσα

Η σουηδική γλώσσα ανήκει στις σκανδιναβικές γλώσσες και θεωρείται απόγονος της αγγλοσαξονικής γλώσσας. Η γλώσσα των Αγγλοσαξώνων ή αλλιώς Old Norse αποτελούσε τον κοινό τρόπο επικοινωνίας των γερμανικών φυλών που κατοικούσαν στην Σκανδιναβία κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς. Η σουηδική γλώσσα φαίνεται να έχει επηρεαστεί από πολλές άλλες γλώσσες και είναι αυτή με το μεγαλύτερο αριθμό φυσικών ομιλητών ανάμεσα στις Βόρειες Γερμανικές Γλώσσες. Πιο συγκεκριμένα, τα Σουηδικά ομιλούνται από περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Εστονία και οι Η.Π.Α.

Το κλειδί για να καταφέρει κάποιος να μιλήσει και να γράψει στα Σουηδικά έγκειται σε τρεις βασικούς τομείς: την προφορά, τον τονισμό και τη σειρά των λέξεων. Οι συγκεκριμένοι τομείς είναι απαραίτητο να κατακτηθούν σε πολύ καλό βαθμό ώστε να είναι δυνατή η εκμάθηση της σουηδικής σε υψηλό επίπεδο. Η σουηδική αλφάβητος έχει 29 γράμματα, 26 από τα οποία προέρχονται από το λατινικό αλφάβητο, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν άλλα τρία γράμματα Å/å, Ä/ä και Ö/ö. Η σύνταξή της παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες τόσο με τα Αγγλικά όσο και με τα Γερμανικά καθώς η δομή της πρότασης ακολουθεί την ίδια σειρά, δηλαδή υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο. Το λεξιλόγιό της έχει κατά κύριο λόγο γερμανικές επιρροές, αν και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Αγγλικά . Επιπλέον, γύρω στον 18ο αιώνα πληθώρα γαλλικών λέξεων εισήχθησαν στα Σουηδικά.

Η κλίση των σουηδικών ρημάτων είναι αρκετά εύκολη, καθώς χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος του ρήματος σε όλα τα πρόσωπα τόσο για τον ενικό όσο και για τον πληθυντικό αριθμό. Στα Σουηδικά βέβαια, αντίθετα με τα Αγγλικά υπάρχουν τέσσερις συζυγίες στις οποίες όμως το ρήμα δεν διατηρεί μία συνεχή μορφή. Από την άλλη μεριά, η σουηδική γραμματική παρουσιάζει και αρκετά κοινά στοιχεία με την γραμματική της αγγλική γλώσσας όπως για παράδειγμα τις αντωνυμίες.

Η σουηδική γλώσσα είναι μια φωνητική γλώσσα, γεγονός που σημαίνει πως μια συγκεκριμένη ομάδα γραμμάτων της αλφαβήτου αντιστοιχεί σχεδόν πάντα σε ένα συγκεκριμένο ήχο. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια των μαθητών να προφέρουν σωστά σουηδικές λέξεις. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που αφορούν την προφορά της σουηδικής γλώσσας, οι οποίοι διδάσκονται κατά κύριο λόγο στα πρώτα μαθήματα και ισχύουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις λέξεις – δάνεια άλλων ξένων γλωσσών. Η σουηδική γλώσσα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φωνήεντα με αποτέλεσμα να την καθιστούν μια ιδιαίτερα μελωδική γλώσσα που είναι ομολογουμένως δύσκολο να προφέρει κάποιος σαν ντόπιος εξαιτίας του χαρακτηριστικού ρυθμού και της μελωδικότητάς της. Παρ’ ολα αυτά όμως η εκμάθησή της δεν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο πολύπλοκη από ότι είναι τα Αγγλικά.

Γενικότερα, η καλή γνώση της γραμματικής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκμάθηση των σουηδικών όπως και για την εκμάθηση οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας. Ωστόσο, ιδιαίτερα για εκείνους που επιθυμούν να μείνουν στην Σουηδία, η εκμάθηση των Σουηδικών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας διαθεματικής παρουσίασης όπου η γλώσσα, ο πολιτισμός και η κουλτούρα θα αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία ώστε οι σπουδαστές να κατανοήσουν σε βάθος την σουηδική γλώσσα. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο, η εκμάθηση των Σουηδικών με έναν τέτοιο διαθεματικό τρόπο ανοίγει ένα καινούργιο κόσμο, ακόμη και πριν αναχωρήσει κάποιος για τη Σουηδία.

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σιούντρη

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: