Αθώοι όγκοι στον μαστό

Όλοι οι όγκοι στο μαστό δεν είναι απαραίτητα καρκίνος. Τι μπορεί λοιπόν να είναι ένας όγκος εκτός από καρκίνος του μαστού;

Ινοαδενώματα: Είναι καλοήθεις συμπαγείς όγκοι που εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και συνδέονται άμεσα με την ορμονική τους κατάσταση.

Κύστεις: Ογκόμορφοι σχηματισμοί με υγρό, ο όγκος των οποίων αυξομειώνεται κατά την διάρκεια του κύκλου. Αντιμετωπίζονται με παρακέντηση ή με φαρμακευτική αγωγή.

Λιπώματα: Μαλακά ογκίδια αγνώστου αιτιολογίας που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλους και λιπώδεις μαστούς. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος.

Αιμάτωμα: Συνήθως εμφανίζονται μετά από τραυματισμό. Στην κλινική τους εικόνα μπορεί να εκληφθεί και ως καρκίνος.

Γαλακτοκήλη: Εμφανίζεται μετά από θηλασμό σε πολύτεκνες γυναίκες και το περιεχόμενό του είναι γάλα. Ουσιαστικά είναι μία διάταση των πόρων του μαστού.

Θήλωμα: Αφορά στην υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού από την θηλή. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Απόστημα: Εμφανίζεται μετά από μη αντιμετώπιση μία οξείας φλεγμονής του μαστού. Παρουσιάζει ερυθρότητα δέρματος, πόνο και ψηλαφητή μάζα. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική διάνοιξη.

Ποιες καταστάσεις πυροδοτούν την εμφάνιση καλοηθών όγκων;

Ένας καλοήθης όγκος ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές της έμμηνου ρήσεως, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες, άγχος και παλιά τραύματα. Μερικές φορές ενοχοποιείται η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου όλο το 24ωρο ή κάποια αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα, που είναι καλοήθη επίπεδα ογκίδια στο τριχωτό της μασχάλης.

Πώς ανιχνεύονται;

. Με ψηλάφηση
. Με ψηφιακή μαστογραφία
. Υπερηχογραφικά

Διαγνωστικό Κέντρο Πατριαρχέας- Ιατρικά Κέντρα Πάτρα

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: