Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα γάντια του μποξ.

γάντια μποξ, kick boxingΌταν επιλέγετε γάντια μποξ (ειδικά για πρώτη φορά) το κύριο κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι το μέγεθος και το βάρος των γαντιών. Το μέγεθος και το βάρος ενός γαντιού του μποξ δεν ταυτίζονται. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές σχετίζονται μεταξύ αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Όσον αναφορά το μέγεθος:

Το μέγεθος ενός γαντιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται το πόσο καλά θα εφαρμόζει το γάντι στο χέρι σας, πράγμα που έχει καθοριστική σημασία για την τεχνική σας στις γροθιές. Επίσης εάν υπάρχει πολύς ελεύθερος χώρος μέσα στο γάντι, και το χέρι σας δεν παραμένει σταθερό τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να το τραυματίσετε σοβαρά.

Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη για γάντια μποξ είναι Small, Medium και Large.

Όταν δοκιμάζετε γάντια του μποξ να θυμάστε:

1)Τα γάντια θα «ανοίξουνε» -όπως ακριβώς «ανοίγουν» και τα παπούτσια. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε τόσο αυτά θα τεντώνονται. Άρα τα καταλληλότερα γάντια για εσάς είναι αυτά που θα σας είναι κάπως στενά την πρώτη φορά που τα δοκιμάζετε.

2)Σιγουρευτείτε πως υπάρχει αρκετός χώρος για να χωράει το χέρι σας μαζί με την επίδεση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φοράτε επίδεση όταν προπονείστε. Για αυτό το λόγο δεν θέλετε να αγοράσετε βιαστικά τα καινούρια σας γάντια και μετά να διαπιστώσετε ότι δεν σας κάνουν όταν τα φοράτε μαζί με το μπαντάζ.

Όσον αναφορά το  βάρος:

Το βάρος ενός γαντιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς λόγους. Ο κύριος λόγος όμως είναι ότι από το βάρος του γαντιού εξαρτάται η ενέργεια που θα απελευθερωθεί κατά το χτύπημα σας. Το βάρος του γαντιού θα πρέπει να το επιλέξετε ανάλογα με το χρήση του γαντιού και το δικό σας βάρος σας.

Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη με βάση το βάρος είναι:

  • 8oz- κατάλληλα για παιδιά
  • 10oz- κατάλληλα για γυναίκες με μικρά χέρια
  • 12oz-κατάλληλα για γυναίκες ή για μικρόσωμους άνδρες
  • 14oz-κατάλληλα για άτομα με κανονικό βάρος
  • 16oz-κατάλληλα για ασκούμενους με οποιοδήποτε βάρος
  • 18oz- χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα με μεγαλύτερο βάρος

Είναι τελικά δυνατόν να υπάρχουν για παράδειγμα γάντια μποξ των 12oz σε Small, Medium και Large;

Η απάντηση είναι πως ναι αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα μοντέλα.

Είναι βέβαια συχνό να δείτε και το εξής:

  • Small-12oz
  • Medium-14oz
  • Large-16oz

Οι επαγγελματίες μποξέρ όταν αγωνίζονται πάντοτε φοράνε 8oz ή 10oz.Αλλά αφού υπάρχουνε τόσοι πολλοί επαγγελματίες αθλητές με τόσο διαφορετικά σώματα και κιλά λογικό είναι να υπάρχουν επαγγελματικά γάντια σε διαφορετικά μεγέθη. Μπορεί για παράδειγμα ένα επαγγελματικό γάντι των 10oz να υπάρχει σε Small αλλά μπορεί το ακριβώς ίδιο ακριβώς να υπάρχει και σε Medium, Large και XL.Παρόλα αυτά τα επαγγελματικά γάντια κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν το ίδιο βάρος ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν γάντια μποξ τα οποία είναι πιο δημοφιλή από άλλα . Αλλά μόνο επειδή κάποια γάντια είναι πιο δημοφιλή με κάποιο μποξέρ ή είναι εμφανισιακά πιο ωραία δεν σημαίνει ότι είναι τα καταλληλότερα  για εσάς. Εάν ξεκινάτε τώρα το box, kick boxing ή κάποια άλλη πολεμική τέχνη συμβουλευτείτε πρώτα τον εκπαιδευτή σας για τα χαρακτηριστικά του γαντιού που πρέπει να επιλέξετε.

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: