Οι Γεύσεις Των Εποχών – Ιαπωνικά φαγητά

Αντίθετα με ότι πιστεύουμε, τα παραδοσιακά Ιαπωνικά φαγητά δεν σταματούν στο sushi και την tempura. Από το Hokkaido έως την Okinawa, μπορούμε να απολαύσουμε τοπικά φαγητά, διαφορετικά ανάλογα με την εποχή.

Άνοιξη:

Ikanago no Kugini (Hyogo)

Αμμόχελα (ένα είδος μακρόστενου ψαριού με μακρινή συγγένεια στα χέλια που ψαρεύεται κοντά στην περιοχή Seto από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο) μαγειρεμένα με σόγια και ζάχαρη, αποτελεί ένδειξη στους κάτοικους της περιοχής ότι έρχεται η άνοιξη.

Hobazushi (Gifu)

Ένα φύλλο honoki (μανόλια) χρησιμοποιείται για τυλίξουμε ρύζι με κομμάτια πέστροφας και λαχανικών. Παλαιότερα το πρόσφεραν σε γείτονες και συγγενείς που βοηθούσαν τους χωρικούς να σπείρουν το ρύζι. Το φύλλο προσφέρει μια όμορφη ευωδία και έχει αντι-μικροβιακές ιδιότητες.

Καλοκαίρι:

Katsuonotataki (Kochi)

fagita-iaponikaΤο Katsuo (παλαμίδα) είναι ένα πολύ κοινό ψάρι στα παράλια του kochi. Από την περίοδο Edo (1603 – 1867) αποτελεί ένα καλοκαιρινό πιάτο που παρασκευάζεται με Καλάμια ρυζιού τα οποία καίγονται για να ψήσουν στην επιφάνεια του, πριν κοπεί σε κάθετα κομμάτια. Πασπαλισμένο με σκόρδο ή φρέσκο κρεμμύδι, τρώγεται με σόγια.

Goya Chample (Okinawa)
Τηγανισμένο Nigauri (ένα είδος πικρού φρούτου της Ασίας) μαζί με τοφού και χοιρινό. Η ονομασία chample σημαίνει ανακατεμένα.

Unagi no Kabayaki (Shizuoka)
Ψημένο χέλι που έχει βουτηχτεί σε σόγια, ζάχαρη και ξύδι από ρύζι. Μπορεί να φαγωθεί και μόνο του αλλά συνήθως συνοδεύεται μαζί με άλλα φαγητά ή ρύζι. Τρώγετε το καλοκαίρι και λέγεται ότι αντιμετωπίζει την κούραση.

Φθινόπωρο:

Imoni (Yamagata)

Μίσο ή Σόγια χρησιμοποιούνται ως σούπα για στιφάδο μαζί με πατάτες και κρέας. Συνηθίζεται να είναι ένα φαγητό της παρέας και σερβίρεται σε συγκεντρώσεις. Κάθε Σεπτέμβριο η κοινότητα της Yamagata διοργανώνει φεστιβάλ για την λειχουδιά αυτή και αναλαμβάνει το μαγείρεμα του σε μια τεράστια κατσαρόλα περίπου 6 μέτρα σε διάμετρο.

Harakomeshi (Miyagi)

Προσθέτουμε σούπα σολομού σε μαγειρεμένο ρύζι και το καλύπτουμε με κομμάτια σολομό και αυγά σολομού (λειχουδιά στην Ιαπωνία). Το πιάτο έχει απαθανατισθεί από τον Masamune Date την περίοδο Edo όταν επαίνεσε την γεύση του.

Χειμώνας:

Kiritanpo (Akita)

IAPONIKA-FAGITAΜαγειρεμένο, αλεσμένο ρύζι το οποίο τρυπάνε με μία βέργα και ψήνεται στην φωτιά, όπως το δικό μας σουβλάκι. Τρώγετε με επικάλυψη μίσο, σόγια, χυμό κοτόπουλο, φρέσκο κρεμμύδι και μανιτάρια.

Fugu (Yamaguchi)

Το Fugu (δηλητηριώδες ψάρι) ψαρεύεται κατεξοχήν τον χειμώνα. Μπορείτε να το φάτε ωμό, τηγανισμένο ως karaage ή μέσα σε Nabe (στιφάδο). Ακόμα το διάσημο sake Hirezake, εκλεκτό στην περιοχή, περιέχει μια λεπτή φέτα από το ψάρι μέσα του

Κείμενο Άρης Λ. από το περιοδικό “Highlinghting Japan”, Δεκέμβριος 2011 για το Κέντρο Ιαπωνικών & Κινεζικών Σπουδών Οικονομάκου

Advertisements

About eorama
Owner & director of e-orama.com internet marketing agency in Athens Maroussi Greece. Primary activities is building and maintaining SEO websites

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: